Blog


Piwo i jabłka na stole

Piwo smakowe - hit czy kit?

Piwo, do którego dodawane są dodatkowe składniki w celu wzbogacenia smaku finalnego produktu, nazywane jest smakowym lub aromatyzowanym. Należy je odróżnić od mieszanin piwa oraz od napojów bezalkoholowych. Piwa tego rodzaju produkowane są w nieco zmodyfikowanej technologii, właściwej dla piw klasycznych – różnią się tylko dodatkiem substancji smakowych. Skąd taka popularność piw smakowych?

Kobieta testująca piwo

Dlaczego piwo rzemieślnicze smakuje inaczej niż koncernowe?

Piwo przez większość z nas kojarzone jest ze złocistą barwą, umiarkowaną goryczką i pianką na wierzchu po przelaniu do kufla. Taka charakterystyka jednego z najbardziej lubianych rodzajów alkoholu jest jednak coraz mniej popularna wśród piwoszy, gdyż obecnie rynek ma do zaoferowania znacznie więcej gatunków tego trunku.

Nalewanie piwa rzemieślniczego

Piwo - najpopularniejsze gatunki

Piwo to powszechnie znany trunek pasujący do wielu okazji. Jego smak doceniany jest niemalże na całym świecie, zatem nic dziwnego, że dużą popularnością cieszy się również w Polsce. Miłośnicy złotego napoju czasem mają jednak twardy orzech do zgryzienia. Mianowicie bogactwo rodzajów piwa sprawia, że niełatwo jest się zdecydować na ten konkretny gatunek, który najbardziej wpisze się w gusta piwosza. Różnice między poszczególnymi gatunkami wynikają nie tylko ze smaku, ale również aromatu, składników, z których piwa zostały wyprodukowane oraz sposobów ich warzenia. Warto poznać najpopularniejsze z nich, by wybrać swojego faworyta.

Mężczyzna z piwem

Proces warzenia piwa

Piwo to jeden z najstarszych napojów znanych ludzkości – pierwsze zapiski na jego temat pochodzą z 4 wieku przed naszą erą, a prawdopodobnie pito je już dużo, dużo wcześniej. Od wielu tysięcy lat trunek ten cieszy się niesłabnącą popularnością, powstało mnóstwo jego gatunków, a proces warzenia został poddany niezliczonym usprawnieniom. Jak dziś wygląda produkcja tego powszechnie lubianego napoju?

Kufel z piwem

Co wyróżnia piwa czeskie?

Piwo, jako napój niskoalkoholowy cieszy się dużą popularnością wśród szerokiego grona odbiorców. Wiele osób gustuje w ciemnych stoutach, inni w różnorodnych piwach craftowych, a jeszcze inni upodobali sobie piwa czeskieCo sprawia, że są tak wyjątkowe? Mówi się, że czeskie piwa są najlepsze na świecie i ku zdziwieniu niektórych – nie jest to czcze gadanie, ponieważ co roku różne browary czeskie są doceniane i zdobywają wysokie miejsca w konkursach organizowanych przez World Best Beer.

Pełna szklanka z piwem

Czy każde piwo musi być schłodzone?

Istnieje powszechnie błędne przekonanie o tym, że każdy rodzaj piwa smakuje lepiej gdy jest schłodzony. Pierwszym wyborem w sklepie są zawsze egzemplarze prosto z lodówki, dopiero w sytuacjach podbramkowych sięga się po te stojące na półce.

Szklanki z piwem

W czym powinno się pić piwo?

Okazuje się, że w przypadku picia piwa znaczenie ma nie tylko jego rodzaj, ale również to, w jakim naczyniu jest ono podawane. Istotne jest bowiem pełne wydobycie aromatu tego trunku, w czym pomagają odpowiednie rodzaje naczyń.

Nalewanie piwa

Jaki rodzaj piwa wybrać na imprezę firmową?

Każdy pracodawca marzy o zgranym zespole pracowników, którzy darzą siebie wzajemnym szacunkiem, są dla siebie życzliwi i koleżeńscy. Miła atmosfera i dobre relacje między pracownikami to jeden z podstawowych warunków udanej współpracy. Dzięki pozytywnej atmosferze panującej w zespole można osiągnąć więcej, dlatego coraz większą popularnością cieszą się różnego rodzaju imprezy firmowe, których celem jest przede wszystkim lepsza integracja pracowników.