Dlaczego piwo rzemieślnicze smakuje inaczej niż koncernowe?


Kobieta testująca piwoPiwo przez większość z nas kojarzone jest ze złocistą barwą, umiarkowaną goryczką i pianką na wierzchu po przelaniu do kufla. Taka charakterystyka jednego z najbardziej lubianych rodzajów alkoholu jest jednak coraz mniej popularna wśród piwoszy, gdyż obecnie rynek ma do zaoferowania znacznie więcej gatunków tego trunku. 

 

Dziś delektować można się nie tylko różnymi smakami, ale również napojami o różnej zawartości alkoholu, różnym kolorze i co najważniejsze różnorodnym składzie i procesie warzenia. Poza wszechobecnymi producentami znanych ze sklepowych półek piw znaleźć można również takie, które, mimo znacznie mniejszej popularności mogą się pochwalić niejednokrotnie wyższą jakością. Tego rodzaju piwa określa się mianem piw rzemieślniczych.

 

Jakie są różnice między piwem rzemieślniczym a koncernowym?

Piwa rzemieślnicze wytwarzane są najczęściej przez niewielkie, lokalne browary, które oferują trunki warzone z pasją i są nastawione na jakość, a nie na ilość. W przeciwieństwie do nich piwa koncernowe są produktami tworzonymi na masową skalę przez olbrzymie koncerny nastawione głównie na zysk. Różnice między tak wyprodukowanymi piwami są ogromne. Największe dysproporcje dotyczą jakości. Piwa rzemieślnicze tworzone są na podstawie oryginalnych receptur, które uwzględniają zarówno tradycyjne style, jak i smakowe wariacje niedostępne w sieciowych dyskontach. Bazą takich trunków są naturalne składniki, pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków. Browary kraftowe poza wyselekcjonowanymi składnikami czerpią też z tradycyjnych procesów fermentacji wzbogacanych o nowoczesne rozwiązania.

Różnice w jakości wyprodukowanych trunków przekładają się również na walory smakowe. Mianowicie piwa rzemieślnicze cieszą się wyrazistymi smakami, które zdecydowanie odróżniają je od powtarzalnych i wszystkim znanych gatunków piw koncernowych, które poza rozchwytywanym logo często nie mają nic więcej do zaoferowania. Browary kraftowe za to otwarte są na różnorodność doznań, stąd też na rynku znaleźć można nierzadko oryginalne połączenia, które kradną serca poszukiwaczy wysublimowanych i niepowtarzalnych smaków. Autorskie receptury odpowiadają za charakterystyczne barwy, różnice w zawartości alkoholu, poziomie goryczki czy wyczuwalności unikalnych akcentów, które pieszczą kubki smakowe piwoszy liczących na najwyższą jakość doznań.

 

Dlaczego piwa rzemieślnicze mają inny smak?

Bogactwo składników i maksymalna uwaga przykładana do tworzenia unikalnych receptur sprawia, że browary kraftowe oferują wyjątkowe gatunki piw nieporównywalnych do innych dostępnych na rynku tj. np. Vermont IPA czy Milk Staut. Z kolei koncerny piwne bazujące na sprawdzonych procesach fermentacji nie są gotowe na tak rewolucyjne i innowacyjne podejście z obawy o spadek zainteresowania marką. W filozofii marki produkującej masowe ilości trunków nie ma miejsca na wariacje, które mogą, ale nie muszą przypaść do gustu konsumentów. Taka strategia często przekłada się na nijakie, powtarzalne gatunki, które niczym nie zaskakują konsumentów. Producenci piw kraftowych natomiast kierują swoją ofertę do najbardziej wymagających osób, które cenią sobie najwyższą jakość w połączeniu z oryginalnością.