Jakie wybrać piwo do słonych przekąsek?


Chipsy i piwoTrudno wyobrazić sobie męskie spotkanie przy meczu czy filmie bez niezwykle popularnego trunku, jakim jest piwo. Oprócz tego napój jest też niezwykle często serwowany w barach czy na różnego rodzaju eventach. Często zdarza się tak, że wspólnemu spożywaniu piwa towarzyszą również słone przekąski, na przykład chipsy czy paluszki. Przed rozpoczęciem spotkania warto zastanowić się, jakie piwo najlepiej będzie do nich pasować, aby cieszyć się smakiem napoju.

 

Pilzner, czyli uniwersalny wybór do chipsów czy krakersów

Często zdarza się tak, że podczas nagłej wizyty znajomych czy rodziny nie ma czasu na przygotowanie przekąsek albo posiłków, które będą mogły być spożywane do piwa rzemieślniczego czy innych trunków, które pojawią się na stole. Właśnie dlatego w takiej sytuacji wiele osób sięga po chipsy, krakersy czy orzeszki, które są zawsze pod ręką. Jednak odwiedzając hurtownię alkoholi, warto zwrócić uwagę na to, z czym konkretny trunek będzie spożywany, aby maksymalnie wykorzystać walory smakowe i aromatyczne zarówno napoju, jak i posiłków czy przekąsek. Jednym z uniwersalnych wyborów jest pilzner, który charakteryzuje się lekkim i rześkim smakiem. Oprócz tego pod koniec można wyczuć też mocniejszą nutkę goryczy. Właśnie dlatego takie piwo świetnie komponuje się ze słonymi przekąskami.

 

Jakie inne piwa będą pasowały do słonych przekąsek?

Z uwagi na to, że nie każdy lubi pilznera, warto wiedzieć, jakie inne piwa zagraniczne czy regionalne nadadzą się do precli lub chipsów. Dobrym wyborem będzie też na przykład American Pale Ale, które jest lekkie i aromatyczne, a do tego ma wyczuwalny chmielowy posmak. Nie sposób nie wspomnieć też o piwach pszenicznych, które wyróżniają się mocnym, zbożowym smakiem. Co więcej, jest w nich wyczuwalna też lekka nuta cytrusowa, co sprawia, że świetnie komponują się z orzechami czy innymi słonymi przekąskami. Nie sposób nie wspomnieć też o koźlaku. Takie piwo najlepiej pić w towarzystwie przekąsek, które są nie tylko słone, ale również pikantne, ponieważ doskonale podkreśli ich intensywny smak.