Piwo to jeden z najchętniej spożywanych trunków na świecie. Uwielbiają go zwłaszcza Polacy, statystycznie bowiem każdy z nas wypija 92 litry piwa rocznie. Plasuje to nas na 3. miejscu w Europie, za Czechami oraz Niemcami. Jakie piwa zagraniczne spożywane są w naszym kraju najczęściej?
0 Komentarze
Piwo, do którego dodawane są dodatkowe składniki w celu wzbogacenia smaku finalnego produktu, nazywane jest smakowym lub aromatyzowanym. Należy je odróżnić od mieszanin piwa oraz od napojów bezalkoholowych. Piwa tego rodzaju produkowane są w nieco zmodyfikowanej technologii, właściwej dla piw klasycznych – różnią się tylko dodatkiem substancji smakowych. Skąd taka popularność piw smakowych?
Piwo przez większość z nas kojarzone jest ze złocistą barwą, umiarkowaną goryczką i pianką na wierzchu po przelaniu do kufla. Taka charakterystyka jednego z najbardziej lubianych rodzajów alkoholu jest jednak coraz mniej popularna wśród piwoszy, gdyż obecnie rynek ma do zaoferowania znacznie więcej gatunków tego trunku.
Piwo to powszechnie znany trunek pasujący do wielu okazji. Jego smak doceniany jest niemalże na całym świecie, zatem nic dziwnego, że dużą popularnością cieszy się również w Polsce. Miłośnicy złotego napoju czasem mają jednak twardy orzech do zgryzienia. Mianowicie bogactwo rodzajów piwa sprawia, że niełatwo jest się zdecydować na ten konkretny gatunek, który najbardziej wpisze się w gusta piwosza. Różnice między poszczególnymi gatunkami wynikają nie tylko ze smaku, ale również aromatu, składników, z których piwa zostały wyprodukowane oraz sposobów ich warzenia. Warto poznać najpopularniejsze z nich, by wybrać swojego faworyta.
Piwo to jeden z najstarszych napojów znanych ludzkości – pierwsze zapiski na jego temat pochodzą z 4 wieku przed naszą erą, a prawdopodobnie pito je już dużo, dużo wcześniej. Od wielu tysięcy lat trunek ten cieszy się niesłabnącą popularnością, powstało mnóstwo jego gatunków, a proces warzenia został poddany niezliczonym usprawnieniom. Jak dziś wygląda produkcja tego powszechnie lubianego napoju?
Piwo, jako napój niskoalkoholowy cieszy się dużą popularnością wśród szerokiego grona odbiorców. Wiele osób gustuje w ciemnych stoutach, inni w różnorodnych piwach craftowych, a jeszcze inni upodobali sobie piwa czeskie. Co sprawia, że są tak wyjątkowe? Mówi się, że czeskie piwa są najlepsze na świecie i ku zdziwieniu niektórych – nie jest to czcze gadanie, ponieważ co roku różne browary czeskie są doceniane i zdobywają wysokie miejsca w konkursach organizowanych przez World Best Beer.
Istnieje powszechnie błędne przekonanie o tym, że każdy rodzaj piwa smakuje lepiej gdy jest schłodzony. Pierwszym wyborem w sklepie są zawsze egzemplarze prosto z lodówki, dopiero w sytuacjach podbramkowych sięga się po te stojące na półce.
Okazuje się, że w przypadku picia piwa znaczenie ma nie tylko jego rodzaj, ale również to, w jakim naczyniu jest ono podawane. Istotne jest bowiem pełne wydobycie aromatu tego trunku, w czym pomagają odpowiednie rodzaje naczyń.
Każdy pracodawca marzy o zgranym zespole pracowników, którzy darzą siebie wzajemnym szacunkiem, są dla siebie życzliwi i koleżeńscy. Miła atmosfera i dobre relacje między pracownikami to jeden z podstawowych warunków udanej współpracy. Dzięki pozytywnej atmosferze panującej w zespole można osiągnąć więcej, dlatego coraz większą popularnością cieszą się różnego rodzaju imprezy firmowe, których celem jest przede wszystkim lepsza integracja pracowników.
Statystycznie, każdy Polak wypija prawie 100 litrów piwa w ciągu roku. Okazuje się, że są to przede wszystkim alkohole wyprodukowane w naszym kraju, gdyż import stanowi zaledwie 2% wolumenu sprzedażowego. Polskie piwa zajmują również znaczną część rynku w innych państwach, co wynika z faktu, że nasz kraj jest trzecim producentem tego trunku w Europie. Trudno jednak wskazać, które piwa są lepsze, gdyż wiele zależy od tego, w jakim browarze zostały one wyprodukowane.
|