Serwowanie piw rzemieślniczych

Nalewanie piwaAby w pełni docenić walory smakowe i zapachowe piw rzemieślniczych, zaleca się serwowanie ich w określony sposób. Piwo z butelki pachnie i smakuje inaczej niż ze szkła. Dlatego piwo powinno być podawane w charakterystycznych kuflach lub specjalnych szklankach. Odpowiednio dobrane szkło do danego trunku pozwala wydobyć z niego doskonałe walory smakowe oraz zapachowe. Smukłe szklanki do piwa zwane pokalami oparte na niewielkiej stopce umożliwiają doskonałe wyeksponowanie barwy i długo utrzymują pianę. Jasne piwa kraftowe bardzo często podawane są w wąskich szklankach o cylindrycznym kształcie. Szkło, które pozwala uwolnić maksimum smaku i wszystkie aromaty piwa to także Witbier Glass oraz Stout Glass. Przy podawaniu piwa kraftowego ważna jest również temperatura. Piwo nie powinno być ani za zimne, ani zbyt gorące. Cieplejsza temperatura sprawia, że napój jest bardziej aromatyczny i lepiej smakuje. Temperatura piwa rzemieślniczego powinna być adekwatna do konkretnego stylu i rodzaju trunku.