Hurtownia piw rzemieślniczych, kraftowych
Polskie i zagraniczne browary kraftowe
Nasza hurtownia piw rzemieślniczych współpracuje z największymi i najbardziej znanymi w kraju (a także za granicą) browarami kraftowymi. Pojawiają się na największych imprezach piwnych w kraju, a ich piwa kraftowe zdobywają wyróżnienia i nagrody. W asortymencie naszej hurtowni dostępne są premierowe produkty, które sprawnie dystrybuujemy do sklepów branżowych, restauracji, pubów i multi-tapów, a także hotelowych barów.
Dostawy piw rzemieślniczych
Jako hurtownia piw rzemieślniczych umożliwiamy zamawianie dużych ilości produktów, zapewniając przy tym dobrą cenę. Możemy nawiązać także stałą współpracę, zapewniając regularne dostawy piw rzemieślniczych. Informujemy przy tym o pojawiających się i planowanych nowościach, a także pozostajemy w stałym kontakcie z zamawiającymi. Zapewniamy dostawy transportem własnym w Łodzi i okolicach.
Co to są browary rzemieślnicze?
Unikalna, autorska receptura zawierająca naturalne, a często też nietypowe dodatki – tym wyróżniają się piwa rzemieślnicze. To oryginalny smak, ale nie tylko. Nie bez powodu trunki te nazywane są rzemieślniczymi. Nie pochodzą bowiem ze znanych, potężnych koncernów. Produkowane są w małych, niezależnych browarach kraftowych, które w procesach produkcji wykorzystują fermentację tradycyjnych bądź innowacyjnych składników. Wykluczone są tutaj sztuczne dodatki oraz nienaturalne procesy.
Jak wygląda proces produkcji?
Piwo rzemieślnicze powstaje w wyniku naturalnej fermentacji. Słód jęczmienny transportowany jest do kotła (za pomocą specjalnej rury), gdzie utrzymywany jest w ciepłej wodzie. Następnie dochodzi do filtracji w drugim kotle – słód zostaje oddzielony od brzeczki, która wraca ponownie do pierwszego kotła. Dodaje się do niej chmiel oraz inne naturalne dodatki (różne w zależności od stylu trunku), a następnie poddaje się ją procesowi gotowania. Kolejnym etapem jest szybkie schłodzenie uzyskanej mikstury. Następuje to w wyniku przepompowania do zbiorników fermentacyjnych poprzez instalację chłodzącą. W zbiornikach piwo musi przeleżeć kilka tygodni – dopiero po fermentacji, a następnie filtracji nadaje się do spożycia. Warto zaznaczyć, że browary kraftowe stawiają na naturalne procesy, jak i składniki. Dlatego nie znajdą tutaj Państwo sztucznych dodatków czy konserwantów. Raczej nie stosuje się tutaj także takich procesów jak na przykład pasteryzacja.
Jakie gatunki rzemieślnicze wybrać na początek?
Na rynku dostępnych jest naprawdę wiele gatunków trunków kraftowych. Osoby, które nigdy nie miały z nimi do czynienia i przyzwyczajone są do smaku trunków komercyjnych, powinny zacząć od lżejszych odmian jak na przykład orzeźwiające witbiery czy słodkawe milk stouty. Są one delikatniejsze w smaku i nie dominuje w nich charakterystyczna goryczka. Inną propozycją są odmiany pszeniczne o słabej goryczce chmielowej (bądź też całkiem niewyczuwalnej). Warto zwrócić uwagę na oznaczenie IBU na etykiecie – im wyższa jego wartość, tym wyższy jest poziom goryczki.
Jak pić piwa rzemieślnicze?
Zaleca się serwowanie trunków kraftowych w specjalnym szkle. Nie chodzi tutaj tylko o walory estetyczne, ale przede wszystkim o smak. Szkło dobrane do stylu trunku pozwala wydobyć z niego walory smakowe oraz zapachowe. Istotnym elementem jest również temperatura serwowanego trunku – ma ona ogromny wpływ na smak oraz aromat. Obowiązuje tutaj zasada, że lepsza jest temperatura zbyt wysoka niż zbyt niska. Cieplejsza temperatura uwalnia zazwyczaj więcej aromatu oraz walorów smakowych.
Dlaczego trunki rzemieślnicze są takie drogie?
Nie da się nie zauważyć, że ceny piw kraftowych są wyższe niż pochodzących z komercyjnych browarów. Wysokie ceny spotykamy nie tylko w lokalach, ale i w hurtowniach piw rzemieślniczych. Ma to jednak swoje uzasadnienie. Do ich produkcji używa się bowiem wyłącznie naturalnych, choć czasem i nietypowych składników oraz dodatków. Sama produkcja trwa dłużej, co z kolei oznacza też wyższe koszty pracy oraz amortyzacji sprzętu.