Z czym serwować piwo?


mięso na talerzu z kuflem piwaPiwo jako napój bardzo często kojarzone jest jako samodzielny trunek, do którego można ewentualnie domówić przekąskę pod postacią orzeszków, krakersów czy chipsów. Tak naprawdę piwo jako napój stanowi świetne uzupełnienie do różnego rodzaju potraw. Chociaż w przypadku win jest to powszechnie znana wiedza, to w przypadku piw nie zawsze wiadomo, które będzie najlepsze do podkreślenia smaku danego dania.

 

Jakie są zasady serwowania piwa do posiłków?

Odpowiedni dobór piwa do spożywanej potrawy pozwala na osiągnięcie pełnej harmonii aromatów. W wielu przypadkach trunek ten dobiera się na zasadzie kontrastu lub też dopełnienia – to pozwala na zachowanie balansu. Jako że piwo samo w sobie zawiera składniki pobudzające apetyt, najlepiej jest serwować je z dobranymi dodatkami. Jest to popularne w Czechach, gdzie piwo jest częstym uzupełnieniem posiłków. Piwa czeskie charakteryzują się różnorodnością i wyrazistym smakiem, przez co są uwielbiane także w Polsce.

Chociaż jak już wspomniano, większości kojarzą się z chipsami i krakersami, to jasne, pszeniczne piwa będą idealnym dodatkiem do deski serów. Piwa owocowe warto serwować z owocami. Chociaż wydaje się to być dosyć niecodziennym połączeniem, to pozwala wydobyć z tego trunku subtelne nuty. Pilzner stanowi idealny dodatek do cięższych rodzajów mięs jak boczek, kaczka, gęś czy wołowina. Ciemne piwa warto serwować z daniami grillowanymi, ostrymi oraz z wieprzowiną.

 

Czym kierować się podczas doboru piwa do potrawy?

Jak już wspomniano, piwo powinno stanowić kontrast lub uzupełnienie dania. W sytuacji, kiedy piwo powinno zgrać się z potrawą, warto zdecydować się na lekkie piwo typu lager. Jeżeli jednak ma wyróżniać się na tle mocno aromatycznego dania, to lepiej postawić na intensywne w smaku piwo o intensywnej goryczce.