W czym powinno się pić piwo?


Szklanki z piwemOkazuje się, że w przypadku picia piwa znaczenie ma nie tylko jego rodzaj, ale również to, w jakim naczyniu jest ono podawane. Istotne jest bowiem pełne wydobycie aromatu tego trunku, w czym pomagają odpowiednie rodzaje naczyń.

 

Dlaczego tak ważne jest picie piwa z odpowiednich naczyń?

Piwo tak jak i każdy inny trunek, to nie tylko smak. Wpływ na odbiór ma również wygląd, w tym barwa, klarowność oraz piana. Znaczenie ma oczywiście także zapach, czyli aromaty oraz substancje lotne zawarte w piwie. Właśnie ze względu na te czynniki, tak istotne znacznie ma wybór odpowiedniego rodzaju szkła do picia.

 

Kufle

Bez wątpienia najpopularniejszym naczyniem do picia piwa jest kufel, który nie zawsze musi być wykonany ze szkła, ale również z metalu czy nawet drewna. Okazuje się jednak, że naczynie to – choć wygodne w trzymaniu – wcale nie jest idealne do degustacji. Prosta budowa kufla sprawia, że nie gwarantuje on żadnych dodatkowych właściwości sensorycznych wynikających z picia piwa, przy czym dobrze sprawdza się do piw takich jak pilznery i koźlaki, a także portery.

 

Pokal

Drugim popularnym rodzajem naczynia do picia piwa jest pokal. Posiada on nóżkę chroniącą przed ogrzaniem trunku przez chwytanie naczynia w dłoni. Bardzo dobrze sprawdza się do eksponowania barwy piwa oraz prezentowania jego klarowności. Utrzymuje też przez dłuższy czas pianę. Dobrze posłuży do serwowania piw rzemieślniczych, które znajdą Państwo w naszej ofercie i to zarówno w przypadku polskich, jak i zagranicznych wersji. Pokal poleca się też do ciemnych lagerów, pilznerów i koźlaków.

 

WITBIER GLASS

Doskonałym rodzajem szkła do piw kraftowych jest także witbier glass. Cechuje się ono cienkimi ściankami, które gwarantują utrzymanie odpowiedniej temperatury trunku. Dodatkowo dzięki bardziej zarysowanej części centralnej koncentruje aromat piwa, dzięki czemu z każdym łykiem jest ono równie smaczne i gwarantuje degustatorowi szeroką paletę doznań.

 

STOUT GLASS

Kolejnym ciekawym typem szkła jest stout glass. Zgodnie z nazwą, doskonale sprawdza się do piw typy „stout”, pozwala bowiem podkreślić ich kolor oraz uwydatnić gęstą pianę. Gwarantuje też, że degustator w pełni pozna intensywność smaku, a wszystko to również dzięki zakrzywionemu korpusowi stout glass, wzmacniającemu intensywność zapachu piwa. Istotne znaczenie mają ponadto cienkie ścianki, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowej temperatury trunku przez dłuższy czas.

 

SNIFTER

Szkłem do degustacji piwa jest też snifter. Ma nóżkę podobną jak pokal, a bardziej pękaty kształt kielicha umożliwia wprawianie trunku w wirowanie, co gwarantuje wydobycie wszystkich aromatów. Kształt tego naczynia sprawia też, że zapachy są lepiej kumulowane i uwalniają się powoli z każdym kolejnym łykiem.

Sniftera poleca się w szczególności do piw z dużą ilością ekstraktów oraz wysoką zawartością alkoholu, gdyż właśnie takie mają naprawdę szeroką paletę aromatów.

Jak widać picie piwa to nie tylko wybór trunku odpowiedniej jakości, ale również spożywanie go z odpowiedniego naczynia. Wiele zależy jednak od samego rodzaju piwa i jego charakterystyki.