Składniki piw rzemieślniczych


Piwa rzemieślniczePiwa rzemieślnicze, nazywane często również kraftowymi stanowią dosyć dużą grupę. Obecnie na rynku dostępne są naprawdę różne oryginalne typy piw, stanowiące kombinację różnych, często niecodziennych smaków. Produkcją piw rzemieślniczych zajmują się zazwyczaj małe, lokalne browary. Ich podstawowy skład jest bardzo prosty, jednak później może ulec rozszerzeniu – mowa tu głównie o różnego rodzaju dodatkach, wpływających na smak, aromat i wygląd tego trunku.

 

Z czego produkuje się piwa rzemieślnicze?

Ten rodzaj trunków produkuje się z 4 głównych składników – wody, słodu, chmielu oraz drożdży. Sekretem piw rzemieślniczych jest wysoka jakość produktów, z których powstaje finalny produkt. Słód jest produktem powstałym poprzez moczenie ziaren jęczmienia w ciepłej wodzie. Na tym etapie podejmowana jest decyzja o tym, jak słodkie ma być piwo. Bardzo ważnym składnikiem jest chmiel – od jego jakości w dużej mierze zależy finalny smak trunku.

Następnie składniki łączy się ze sobą i warzy. Kolejnym krokiem jest schłodzenie piwa i przepompowanie go do zbiorników fermentacyjnych. W zależności od tego, ile czasu tam spędzi, jego smak będzie się różnić. Ostatnim krokiem jest przefiltrowanie piwa do beczek. Niektórzy warzelnicy eksperymentują ze smakiem, dodając do piwa różnych owoców czy ziół, które nadają im bardzo ciekawego smaku. Często spotykany jest także dodatek miodu.

 

Czym wyróżniają się piwa rzemieślnicze?

Piwa rzemieślnicze produkowane są na mniejszą skalę i z większą dbałością o szczegóły. Kupując napój alkoholowy tego rodzaju, można liczyć na to, że będzie on miał pełny smak i aromat. Wiele osób, które raz spróbowało piw kraftowych, nie jest w stanie wrócić do degustowania piw koncernowych. Piwa rzemieślnicze są kwintesencją jakości i fachowego browarnictwa.