Proces warzenia piwa


Mężczyzna z piwemPiwo to jeden z najstarszych napojów znanych ludzkości – pierwsze zapiski na jego temat pochodzą z 4 wieku przed naszą erą, a prawdopodobnie pito je już dużo, dużo wcześniej. Od wielu tysięcy lat trunek ten cieszy się niesłabnącą popularnością, powstało mnóstwo jego gatunków, a proces warzenia został poddany niezliczonym usprawnieniom. Jak dziś wygląda produkcja tego powszechnie lubianego napoju?

 

Pomijając sztuczne dodatki wykorzystywane w browarach koncernowych, do produkcji piwa używa się jedynie czterech składników: wody, słodu, chmielu i drożdży (przy czym tak naprawdę chmiel wcale nie jest niezbędny, jednak ma ogromny wpływ na smak trunku i dziś prawie nie warzy się piwa bez niego). Woda wydaje się dość oczywistym elementem, jednak warto pamiętać, że jej jakość oraz smak w dużym stopniu wpływają na gotowy produkt. Za to słód robi się z ziarna: jęczmienia, pszenicy, żyta, a nawet ryżu lub kukurydzy. Moczy się je w ciepłej wodzie do wytrącenia cukru. Wybór zboża ma kluczowe znaczenie przy produkcji piwa – z różnych roślin produkuje się zupełnie różne trunki. Z kolei przebieg wytrącania cukru wpływa na słodycz lub wytrawność gotowego napoju.

 

Gotowanie i fermentacja piwa

Chmiel potrafi znacznie zmienić smak oraz aromat piwa. Istnieje bardzo wiele gatunków tej rośliny. Można wykorzystać jeden lub mieszankę kilku z nich. Jakość, rodzaj i proporcje chmielu są kluczowymi elementami przepisu. Jednak również czas gotowania chmielu w piwie ma duży wpływ na smak trunku. Jeśli doda się go wcześnie, napój zyska więcej goryczy. Z kolei później dodany chmiel pozostawia więcej aromatu.

Proces produkcji piwa nie mógłby obyć się bez drożdży. One również się różnią i mogą nadać trunkowi nieco innych właściwości, takich jak kwasowość lub delikatny owocowy posmak. Drożdże są kluczowe w procesie fermentacji. Najpierw się rozmnażają, a następnie przystępują do zamiany cukru w alkohol. Potrafi to trwać kilka dni lub nawet kilka tygodni. Gdy drożdże wykonają swoje zadanie, piwo jest gotowe. Trunek można jeszcze poddać konserwacji, najczęściej poprzez pasteryzowanie, które polega na zabijaniu drobnoustrojów w napoju dzięki podgrzewaniu go do wysokiej temperatury.