Zofmar-Bis
  • Strona główna
  • O nas
  • Oferta
    • Piwa regionalne
    • Piwa zagraniczne
    • Piwa rzemieślnicze >
      • Browary rzemieślnicze
      • Proces produkcji piwa
      • Gatunki piw rzemieślniczych
      • Serwowanie piw rzemieślniczych
      • Składniki piw rzemieślniczych
  • Dostawa
  • Blog
  • Kontakt

Blog

Proces warzenia piwa

1/25/2021

0 Komentarze

 
warzenie piwa
Piwo to jeden z najstarszych napojów znanych ludzkości – pierwsze zapiski na jego temat pochodzą z 4 wieku przed naszą erą, a prawdopodobnie pito je już dużo, dużo wcześniej. Od wielu tysięcy lat trunek ten cieszy się niesłabnącą popularnością, powstało mnóstwo jego gatunków, a proces warzenia został poddany niezliczonym usprawnieniom. Jak dziś wygląda produkcja tego powszechnie lubianego napoju?
Pomijając sztuczne dodatki wykorzystywane w browarach koncernowych, do produkcji piwa używa się jedynie czterech składników: wody, słodu, chmielu i drożdży (przy czym tak naprawdę chmiel wcale nie jest niezbędny, jednak ma ogromny wpływ na smak trunku i dziś prawie nie warzy się piwa bez niego). Woda wydaje się dość oczywistym elementem, jednak warto pamiętać, że jej jakość oraz smak w dużym stopniu wpływają na gotowy produkt. Za to słód robi się z ziarna: jęczmienia, pszenicy, żyta, a nawet ryżu lub kukurydzy. Moczy się je w ciepłej wodzie do wytrącenia cukru. Wybór zboża ma kluczowe znaczenie przy produkcji piwa – z różnych roślin produkuje się zupełnie różne trunki. Z kolei przebieg wytrącania cukru wpływa na słodycz lub wytrawność gotowego napoju.

Gotowanie i fermentacja piwa

Chmiel potrafi znacznie zmienić smak oraz aromat piwa. Istnieje bardzo wiele gatunków tej rośliny. Można wykorzystać jeden lub mieszankę kilku z nich. Jakość, rodzaj i proporcje chmielu są kluczowymi elementami przepisu. Jednak również czas gotowania chmielu w piwie ma duży wpływ na smak trunku. Jeśli doda się go wcześnie, napój zyska więcej goryczy. Z kolei później dodany chmiel pozostawia więcej aromatu.

Proces produkcji piwa
 nie mógłby obyć się bez drożdży. One również się różnią i mogą nadać trunkowi nieco innych właściwości, takich jak kwasowość lub delikatny owocowy posmak. Drożdże są kluczowe w procesie fermentacji. Najpierw się rozmnażają, a następnie przystępują do zamiany cukru w alkohol. Potrafi to trwać kilka dni lub nawet kilka tygodni. Gdy drożdże wykonają swoje zadanie, piwo jest gotowe. Trunek można jeszcze poddać konserwacji, najczęściej poprzez pasteryzowanie, które polega na zabijaniu drobnoustrojów w napoju dzięki podgrzewaniu go do wysokiej temperatury.

0 Komentarze

Twój komentarz zostanie opublikowany po jego zatwierdzeniu.


Odpowiedz

ogłoszenie na panoramie firm
ZOFMAR-BIS S.C.
​telefon: 42 674 48 63 
email: ​ zofmarbis@op.pl
  • Strona główna
  • O nas
  • Oferta
    • Piwa regionalne
    • Piwa zagraniczne
    • Piwa rzemieślnicze >
      • Browary rzemieślnicze
      • Proces produkcji piwa
      • Gatunki piw rzemieślniczych
      • Serwowanie piw rzemieślniczych
      • Składniki piw rzemieślniczych
  • Dostawa
  • Blog
  • Kontakt