Piwo - najpopularniejsze gatunki


Nalewanie piwa rzemieślniczegoPiwo to powszechnie znany trunek pasujący do wielu okazji. Jego smak doceniany jest niemalże na całym świecie, zatem nic dziwnego, że dużą popularnością cieszy się również w Polsce. Miłośnicy złotego napoju czasem mają jednak twardy orzech do zgryzienia. Mianowicie bogactwo rodzajów piwa sprawia, że niełatwo jest się zdecydować na ten konkretny gatunek, który najbardziej wpisze się w gusta piwosza. Różnice między poszczególnymi gatunkami wynikają nie tylko ze smaku, ale również aromatu, składników, z których piwa zostały wyprodukowane oraz sposobów ich warzenia. Warto poznać najpopularniejsze z nich, by wybrać swojego faworyta.

 

Jakie są najpopularniejsze gatunki piwa?

Jedną z najpopularniejszych klasyfikacji piwa jest podział gatunków ze względu na sposób przeprowadzania fermentacji. Proces ten bazuje na różnych odmianach drożdży i odmiennych warunkach produkcji. Wyróżnia się fermentację dolną i górną. Gatunki powstałe w wyniku zastosowania drożdży fermentacji dolnej zwykło się zbiorczo określać mianem lagerów, z kolei trunki wyprodukowane w efekcie fermentacji górnej przypisuje się do typów piwa Ale. Uszczegóławiając wymienione rodzaje, do gatunków pochodzących z fermentacji dolnej zalicza się piwa:

  • Lager klasyczny (jasny) – który jest piwem o nieznacznym stopniu goryczki, 
  • Pilzner – wyróżniający się intensywną goryczką oraz zbożowym aromatem, będącym wynikiem wykorzystania znacznej ilości słodu w produkcji, najczęściej zawiera 4,5% alkoholu,
  • Koźlak – o wyczuwalnej nucie goryczy i słodowym smaku, z dużą zawartością alkoholu (nawet do 18%),
  • Porter Bałtycki – który jest piwem ciemnym o karmelowo-orzechowym posmaku.


Wśród piw fermentacji górnej wyróżnia się z kolei takie rodzaje jak:

  • Ale – najpopularniejsze piwo w Wielkiej Brytanii, lekko mętne z niedużą pienistością i 3-6% zawartością alkoholu,
  • Angielski porter - którego cechuje intensywny jęczmienny smak z nutką wyczuwalnego aromatu czekolady, zawarty w nim alkohol oscyluje najczęściej w granicach 6,5%,
  • Stout (piwo ciemne) – warzone bez dodatku cukru, które wyróżnia smak chmielu i goryczka,
  • Witbier – charakteryzujący się miodowo-zbożowym smakiem, wzbogacanym często o imbir lub wyczuwalną skórkę pomarańczy,
  • Weissbier – warzony ze słodu jęczmiennego, da się w nim wyczuć piernikowy aromat.


Znanymi i docenianymi na całym świecie gatunkami piwa są również AIPA o cytrusowym posmaku oraz IPA o żywicznym, owocowym aromacie. Wymienione gatunki piw dodatkowo mogą występować w najróżniejszych odmianach. Tym samym na rynku znaleźć można piwa rzemieślnicze takie jak np. Milk Stout czy cytrusowe Witbiery. Nie można również zapominać o piwach regionalnych, które w zależności od pochodzenia mogą wyróżniać się różnorodnymi kombinacjami smakowymi oraz niekonwencjonalnymi procesami warzenia.