Piwo to powszechnie znany trunek pasujący do wielu okazji. Jego smak doceniany jest niemalże na całym świecie, zatem nic dziwnego, że dużą popularnością cieszy się również w Polsce. Miłośnicy złotego napoju czasem mają jednak twardy orzech do zgryzienia. Mianowicie bogactwo rodzajów piwa sprawia, że niełatwo jest się zdecydować na ten konkretny gatunek, który najbardziej wpisze się w gusta piwosza. Różnice między poszczególnymi gatunkami wynikają nie tylko ze smaku, ale również aromatu, składników, z których piwa zostały wyprodukowane oraz sposobów ich warzenia. Warto poznać najpopularniejsze z nich, by wybrać swojego faworyta. Jakie są najpopularniejsze gatunki piwa?Jedną z najpopularniejszych klasyfikacji piwa jest podział gatunków ze względu na sposób przeprowadzania fermentacji. Proces ten bazuje na różnych odmianach drożdży i odmiennych warunkach produkcji. Wyróżnia się fermentację dolną i górną. Gatunki powstałe w wyniku zastosowania drożdży fermentacji dolnej zwykło się zbiorczo określać mianem lagerów, z kolei trunki wyprodukowane w efekcie fermentacji górnej przypisuje się do typów piwa Ale. Uszczegóławiając wymienione rodzaje, do gatunków pochodzących z fermentacji dolnej zalicza się piwa:
Wśród piw fermentacji górnej wyróżnia się z kolei takie rodzaje jak:
Znanymi i docenianymi na całym świecie gatunkami piwa są również AIPA o cytrusowym posmaku oraz IPA o żywicznym, owocowym aromacie. Wymienione gatunki piw dodatkowo mogą występować w najróżniejszych odmianach. Tym samym na rynku znaleźć można piwa rzemieślnicze takie jak np. Milk Stout czy cytrusowe Witbiery. Nie można również zapominać o piwach regionalnych, które w zależności od pochodzenia mogą wyróżniać się różnorodnymi kombinacjami smakowymi oraz niekonwencjonalnymi procesami warzenia.
0 Komentarze
Odpowiedz |