Piwa regionalne, czyli jakie?


Nalewanie piwaPiwa regionalne cieszą się obecnie ogromną popularnością. Powstaje coraz więcej trunków charakterystycznych dla danego obszaru, przybywa nowych marek, małych zakładów piwowarskich oraz browarów restauracyjnych. Podczas wyjazdów wakacyjnych mamy szansę spróbować piw lokalnych o unikalnym aromacie i smaku. Ale czym właściwie są piwa regionalne i w czym tkwi tajemnica ich rosnącej popularności. Na to pytanie spróbujemy odpowiedzieć w dalszej części naszego artykułu.

 

Specyfika piw regionalnych

Piwa regionalne, jak sama nazwa wskazuje, są charakterystyczne dla danego regionu. Najczęściej tworzone są w małych zakładach, niekiedy wręcz domowych warunkach, tradycyjnymi metodami. Wyróżnia je oryginalna receptura, a także w pełni naturalny skład oraz tradycyjna produkcja oparta na naturalnym procesie fermentacji.

W naszym kraju piwa regionalne mają bardzo długą historię. Przed II wojną światową w każdym mieście działał przynajmniej jeden browar, w którym produkowano piwo, które miało zaspokoić lokalne potrzeby. Działały one prężnie i miały bardzo ugruntowaną pozycję na rynku. Nawet jeśli w jednym mieście funkcjonowało kilka takich zakładów (w Krakowie swego czasu było ich nawet 50), każdy radził sobie doskonale, a klientów nie brakowało.

Trudniej było po 1945 roku, kiedy browary zostały znacjonalizowane. Zaczęto łączyć je w większe grupy zakładów. Nadal jeszcze istniały mniejsze browary, chociaż ich pozycja nie była już tak mocna.

Niestety wraz z nadejściem tzw. wolnego rynku małe i średnie browary sukcesywnie znikały z mapy polskiego, lokalnego browarnictwa. Na rynku pojawiły się wielkie koncerny, które opanowały cały rynek. W sklepach mieliśmy dostęp wyłącznie do kilku marek, a wyboru dokonywaliśmy głównie między lagerem lub pilsem (które i tak różniły się od siebie nieznacznie).

Ostatnimi laty możemy zauważyć jednak prawdziwy renesans piw regionalnych, który dokonuje się głównie za sprawą klientów poszukujących naprawdę dobrych trunków lokalnych.

 

Piwa regionalne nie mają łatwo na rynku

Chociaż klienci rzeczywiście coraz bardziej doceniają piwa regionalne, to jednak mniejsze zakłady specjalizujące się w ich produkcji nadal nie mają łatwo. Mają 6-7% udziałów w rynku. Jednocześnie wielkie koncerny próbują wykorzystać modę na piwa lokalne. Obecnie praktycznie każdy duży koncert ma w swojej ofercie piwo imitujące unikatowe piwo z małego browaru. I tutaj właśnie “wkracza do akcji” nasza firma ZOFMAR-BIS, która pomaga niekomercyjnym browarom z różnych regionów zwiększyć zasięg rozpoznawalności ich trunku. Jesteśmy hurtownią, która w swojej ofercie ma również wysokiej jakości piwa regionalne. Są to wyroby z niedużych, polskich browarów, które z reguły dostępne są w obszarze ich produkcji. Naszym zadaniem jest pozyskiwanie takich trunków, a następnie rozprowadzenie ich na terenie całej Polski.