Zofmar-Bis
  • Strona główna
  • O nas
  • Oferta
    • Piwa regionalne
    • Piwa zagraniczne
    • Piwa czeskie
    • Piwa niemieckie
    • Piwa belgijskie
    • Piwa rzemieślnicze >
      • Browary rzemieślnicze
      • Proces produkcji piwa
      • Gatunki piw rzemieślniczych
      • Serwowanie piw rzemieślniczych
      • Składniki piw rzemieślniczych
  • Dostawa
  • Blog
  • Kontakt

Blog

Od czego zależy smak piwa?

6/3/2019

0 Komentarze

 
Obraz
Chłodne piwo w gorące popołudnie na pewno jest tym, o czym marzy niejedno z nas w upalne lato. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiśmy się nad tym, skąd bierze się przyjemna goryczka? Co przesądza o tym, czy piwo jest smaczne czy nie? Sprawdź sam!

Woda

Czy zdawaliście sobie sprawę, że woda stanowi aż 97-98% piwa?
To właśnie jej rodzaj, zastosowany do produkcji, jest składnikiem piwa, od którego w olbrzymiej mierze zależy smak trunku.

I tak miękką wodę wykorzystuje się do warzenia delikatnych i subtelnych piw, takich jak czeskie pilznery.
Jeśli natomiast piwowar chce podkreślić specyficzną goryczkę, wówczas użyje wody twardej z domieszką siarki. Przykładem będą angielskie piwa. Jeśli natomiast poczujemy w piwie charakterystyczną słodowość, możemy spodziewać się w jego skaldzie niewielkie domieszki chlorów.

​Słód

Słód to składnik piwa, który w największym stopniu odpowiada za charakterystyczny smak piwa.
Słód to nic innego, jak odpowiednio wysuszone i skiełkowane ziarna zbóż:
  • jęczmienia
  • pszenicy
  • orkiszu
  • żyta
  • owsa
  • gryki
Smak napoju zależy nie tylko od czasu i temperatury suszenia słodu, lecz przede wszystkim jego rodzaju. Słód pilzneński nadaje piwu silny aromat, słód monachijski esencjonalności a typu pale głębię. Bardzo popularny jest obecnie słód karmelowy, dodający piwu słodyczy.

​Chmiel

Pisząc o smaku piwa, nie sposób nie wspomnieć o chmielu, pozyskiwanego z kwiatostanów żeńskich w postaci dorodnych szyszek. To, jaki smak będzie miał procentowy trunek, zależy od obszaru uprawy chmielu. Europejski ma aromat ziołowy, przyprawowy lub ziemisty, mocno trawiasty. Angielski z kolei będzie odpowiadał za obecność w piwie nut kwiatowych lub owocowych. Chmiel amerykański będzie natomiast miał aromat cytrusowy lub żywiczny.
Tajemnica smaku piwa tkwić będzie także w długości jego dojrzewania, podczas którego napój nabiera charakterystycznego bukietu, a także w dodatkach, takich jak połączenie piwa dolnej fermentacji z lemoniadą owocową.
Dlatego przed zakupem trunku, zawsze warto czytać etykiety.
0 Komentarze



Odpowiedz

ogłoszenie na panoramie firm
ZOFMAR-BIS S.C.
​telefon: 42 674 48 63 
email: ​ zofmarbis@op.pl
  • Strona główna
  • O nas
  • Oferta
    • Piwa regionalne
    • Piwa zagraniczne
    • Piwa czeskie
    • Piwa niemieckie
    • Piwa belgijskie
    • Piwa rzemieślnicze >
      • Browary rzemieślnicze
      • Proces produkcji piwa
      • Gatunki piw rzemieślniczych
      • Serwowanie piw rzemieślniczych
      • Składniki piw rzemieślniczych
  • Dostawa
  • Blog
  • Kontakt
  • Google MapsGoogle Maps
  • Jesteśmy na FacebookFacebook