Chłodne piwo w gorące popołudnie na pewno jest tym, o czym marzy niejedno z nas w upalne lato. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiśmy się nad tym, skąd bierze się przyjemna goryczka? Co przesądza o tym, czy piwo jest smaczne czy nie? Sprawdź sam! WodaCzy zdawaliście sobie sprawę, że woda stanowi aż 97-98% piwa? To właśnie jej rodzaj, zastosowany do produkcji, jest składnikiem piwa, od którego w olbrzymiej mierze zależy smak trunku. I tak miękką wodę wykorzystuje się do warzenia delikatnych i subtelnych piw, takich jak czeskie pilznery. Jeśli natomiast piwowar chce podkreślić specyficzną goryczkę, wówczas użyje wody twardej z domieszką siarki. Przykładem będą angielskie piwa. Jeśli natomiast poczujemy w piwie charakterystyczną słodowość, możemy spodziewać się w jego skaldzie niewielkie domieszki chlorów. SłódSłód to składnik piwa, który w największym stopniu odpowiada za charakterystyczny smak piwa. Słód to nic innego, jak odpowiednio wysuszone i skiełkowane ziarna zbóż:
ChmielPisząc o smaku piwa, nie sposób nie wspomnieć o chmielu, pozyskiwanego z kwiatostanów żeńskich w postaci dorodnych szyszek. To, jaki smak będzie miał procentowy trunek, zależy od obszaru uprawy chmielu. Europejski ma aromat ziołowy, przyprawowy lub ziemisty, mocno trawiasty. Angielski z kolei będzie odpowiadał za obecność w piwie nut kwiatowych lub owocowych. Chmiel amerykański będzie natomiast miał aromat cytrusowy lub żywiczny.
Tajemnica smaku piwa tkwić będzie także w długości jego dojrzewania, podczas którego napój nabiera charakterystycznego bukietu, a także w dodatkach, takich jak połączenie piwa dolnej fermentacji z lemoniadą owocową. Dlatego przed zakupem trunku, zawsze warto czytać etykiety.
0 Komentarze
Odpowiedz |