Które piwo pasuje do czerwonego mięsa?


Stek z frytkami i piwemDobierając piwo do potrawy powinniśmy dążyć do osiągnięcia harmonii smaków i aromatów. Cała sztuka polega na umiejętnym znalezieniu cech wspólnych wybranego gatunku piwa i konkretnego dania. Dziś podpowiadamy, jakie piwo będzie najlepsze do potraw z czerwonego mięsa.

 

Piwo do dań z wołowiny

Piwa słodowe dodane do steków podczas smażenia poprawiają smak wołowiny i sprawiają, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste. Nuty karmelu i brązowego cukru w belgijskim piwie tylu ALE, takim jak Tripel czy Dubbel, równoważą słony smak i dodają mu głębi. Dania takie jak meksykańskie chilli con carne czy gulasze wołowe najlepiej połączyć z wyrazistym piwem, którego smak będziemy wyczuwać w trakcie posiłku. Piwa Stout i Doppelbock są na tyle intensywne, że będą się wyróżniać na tle gęstego sosu czy kawałków przyprawionego mięsa. W połączeniu z jedzeniem przywodzą na myśl maczanie pieczywa w słonym sosie, dlatego często nazywa się je „płynnym chlebem”.

 

Łączenie piw kraftowych z czerwonym mięsem

Do czerwonego mięsa, oprócz wołowiny, zalicza się także wieprzowinę, baraninę, koninę, kozinę, sarninę, cielęcinę, jagnięcinę, dziczyznę, a także mięso z osła, kaczek i gęsi. O ile wybór piwa do wołowiny jest stosunkowo prosty, o tyle łączenie piw kraftowych z innymi rodzajami mięsa wcale nie jest takie oczywiste. Poniżej zamieszczamy małą ściągawkę:
Amber – świetnie pasuje do steków z wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny;
Bock – dobrze komponuje się z ostrym, mięsnym gulaszem z dużą ilością papryki;
Hafe – polecamy do grillowanego boczku;
Lager – najlepiej komponuje się z wołowiną, wieprzowiną, gęsiną, tatarem i suchymi kiełbasami;
Pilsner – idealny do różnego rodzaju wędlin;
Piwo typu APA – doskonałe do hamburgerów;
Porter – pasuje do wędzonych mięs oraz faszerowanej kaczki i gęsi.

​Piwa kraftowe doskonale sprawdzają się jako aperitif, ponieważ pobudzają apetyt i oczyszczają kubki smakowe. Z kolei spożywane po ostrym posiłku gaszą pragnienie. Zawarte w piwie kwasy alfa sprzyjają wydzielaniu soków trawiennych, co ma niebagatelne znaczenie zwłaszcza po zjedzeniu obfitego obiadu.