Dobierając piwo do potrawy powinniśmy dążyć do osiągnięcia harmonii smaków i aromatów. Cała sztuka polega na umiejętnym znalezieniu cech wspólnych wybranego gatunku piwa i konkretnego dania. Dziś podpowiadamy, jakie piwo będzie najlepsze do potraw z czerwonego mięsa. Piwo do dań z wołowinyPiwa słodowe dodane do steków podczas smażenia poprawiają smak wołowiny i sprawiają, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste. Nuty karmelu i brązowego cukru w belgijskim piwie tylu ALE, takim jak Tripel czy Dubbel, równoważą słony smak i dodają mu głębi. Dania takie jak meksykańskie chilli con carne czy gulasze wołowe najlepiej połączyć z wyrazistym piwem, którego smak będziemy wyczuwać w trakcie posiłku. Piwa Stout i Doppelbock są na tyle intensywne, że będą się wyróżniać na tle gęstego sosu czy kawałków przyprawionego mięsa. W połączeniu z jedzeniem przywodzą na myśl maczanie pieczywa w słonym sosie, dlatego często nazywa się je „płynnym chlebem”. Łączenie piw kraftowych z czerwonym mięsemDo czerwonego mięsa, oprócz wołowiny, zalicza się także wieprzowinę, baraninę, koninę, kozinę, sarninę, cielęcinę, jagnięcinę, dziczyznę, a także mięso z osła, kaczek i gęsi. O ile wybór piwa do wołowiny jest stosunkowo prosty, o tyle łączenie piw kraftowych z innymi rodzajami mięsa wcale nie jest takie oczywiste. Poniżej zamieszczamy małą ściągawkę:
Amber – świetnie pasuje do steków z wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny; Bock – dobrze komponuje się z ostrym, mięsnym gulaszem z dużą ilością papryki; Hafe – polecamy do grillowanego boczku; Lager – najlepiej komponuje się z wołowiną, wieprzowiną, gęsiną, tatarem i suchymi kiełbasami; Pilsner – idealny do różnego rodzaju wędlin; Piwo typu APA – doskonałe do hamburgerów; Porter – pasuje do wędzonych mięs oraz faszerowanej kaczki i gęsi. Piwa kraftowe doskonale sprawdzają się jako aperitif, ponieważ pobudzają apetyt i oczyszczają kubki smakowe. Z kolei spożywane po ostrym posiłku gaszą pragnienie. Zawarte w piwie kwasy alfa sprzyjają wydzielaniu soków trawiennych, co ma niebagatelne znaczenie zwłaszcza po zjedzeniu obfitego obiadu.
0 Komentarze
Odpowiedz |