![]() Niezwykle obecnie modne i wypierające pomału największe znane, światowe marki, piwa kraftowe, czyli inaczej rzemieślnicze, to piwa produkowane na bazie autorskiej i unikalnej receptury. Stąd też pochodzi ich wyjątkowy smak, na który skusił się już nie jeden piwosz. Ponadto w składzie piw kraftowych nie znajdziemy sztucznych dodatków, a jedynie naturalne, tradycyjne składniki oraz nietypowe dodatki. Ale jak zacząć pić piwo kraftowe, jeśli dotychczas spożywaliśmy tylko browary znanych, globalnych marek? Przeczytaj nasz wpis, aby się przekonać. Po pierwsze: wybierz swój stylPiwa kraftowe to ponad 100 gatunków różnych piw, dlatego nie warto poprzestawać na pierwszym, którego smak nie do końca będzie nam odpowiadał. Na sklepowych półkach, wśród piw, jasnych i ciemnych, słodkich i gorzkich szukajmy zatem takiego smaku, który skradnie nasze serce. Po drugie: koniec z łapaniem się za portfelZa dobrej jakości, smaczne piwo, podobnie jak za dobre jedzenie, musimy więcej zapłacić, dlatego wybierając piwo kraftowe, nie powinniśmy kierować się ceną, a już na pewno nie porównywać jej do cen piw z dużych, ogólnopolskich czy światowych browarów. Piwa kraftowe będą nieco droższe nie tylko ze względu na lepszą jakość trunku ale także na fakt, że produkowane są w małych browarach, o stosunkowo niedużym zasięgu i w nieporównywalnie mniejszych ilościach, niż robią to duzi producenci. Jednego możecie być pewni; w przypadku piw w parze z wyższą ceną idzie wyższa jakość. Po trzecie: zwróć uwagę na ilośćJeśli jeszcze nie trafiłeś na swoje ulubione piwo kraftowe lub po prostu chcesz spróbować wielu różnych smaków, nie kupuj od razu dużych butelek. Kupuj więcej rodzajów i gatunków, ale w mniejszych ilościach. W ten sposób spróbujesz wielu smaków, zanim wybierzesz własny. Po czwarte: nie kieruj się IBUIBU oznacza międzynarodową jednostkę goryczy w piwie, która, według wielu konsumentów, jest wyznacznikiem jakości browaru. Tymczasem IBU nie zawsze odzwierciedla realną gorycz; piwa o wysokim wskaźniku mogą wcale nie być gorzkie. Na finalny smak piwa wpływa bowiem wiele innych czynników, takich jak słodkość, pełnia, wysycenie czy typ goryczki.
0 Komentarze
Odpowiedz |