Jak zacząć pić piwo kraftowe?


Wylewająca się piana z szklankiNiezwykle obecnie modne i wypierające pomału największe znane, światowe marki, piwa kraftowe, czyli inaczej rzemieślnicze, to piwa produkowane na bazie autorskiej i unikalnej receptury. Stąd też pochodzi ich wyjątkowy smak, na który skusił się już nie jeden piwosz. Ponadto w składzie piw kraftowych nie znajdziemy sztucznych dodatków, a jedynie naturalne, tradycyjne składniki oraz nietypowe dodatki.

 

Po pierwsze: wybierz swój styl

Piwa kraftowe to ponad 100 gatunków różnych piw, dlatego nie warto poprzestawać na pierwszym, którego smak nie do końca będzie nam odpowiadał. Na sklepowych półkach, wśród piw, jasnych i ciemnych, słodkich i gorzkich szukajmy zatem takiego smaku, który skradnie nasze serce.

 

Po drugie: koniec z łapaniem się za portfel

Za dobrej jakości, smaczne piwo, podobnie jak za dobre jedzenie, musimy więcej zapłacić, dlatego wybierając piwo kraftowe, nie powinniśmy kierować się ceną, a już na pewno nie porównywać jej do cen piw z dużych, ogólnopolskich czy światowych browarów.
Piwa kraftowe będą nieco droższe nie tylko ze względu na lepszą jakość trunku ale także na fakt, że produkowane są w małych browarach, o stosunkowo niedużym zasięgu i w nieporównywalnie mniejszych ilościach, niż robią to duzi producenci. Jednego możecie być pewni; w przypadku piw w parze z wyższą ceną idzie wyższa jakość.

 

Po trzecie: zwróć uwagę na ilość

Jeśli jeszcze nie trafiłeś na swoje ulubione piwo kraftowe lub po prostu chcesz spróbować wielu różnych smaków, nie kupuj od razu dużych butelek. Kupuj więcej rodzajów i gatunków, ale w mniejszych ilościach. W ten sposób spróbujesz wielu smaków, zanim wybierzesz własny.

 

Po czwarte: nie kieruj się ibu

​IBU oznacza międzynarodową jednostkę goryczy w piwie, która, według wielu konsumentów, jest wyznacznikiem jakości browaru. Tymczasem IBU nie zawsze odzwierciedla realną gorycz; piwa o wysokim wskaźniku mogą wcale nie być gorzkie. Na finalny smak piwa wpływa bowiem wiele innych czynników, takich jak słodkość, pełnia, wysycenie czy typ goryczki.