Zofmar-Bis
  • Strona główna
  • O nas
  • Oferta
    • Piwa regionalne
    • Piwa zagraniczne
    • Piwa rzemieślnicze >
      • Browary rzemieślnicze
      • Proces produkcji piwa
      • Gatunki piw rzemieślniczych
      • Serwowanie piw rzemieślniczych
      • Składniki piw rzemieślniczych
  • Dostawa
  • Blog
  • Kontakt

Blog

Jak zacząć pić piwo kraftowe?

7/31/2019

0 Komentarze

 
Obraz
Niezwykle obecnie modne i wypierające pomału największe znane, światowe marki, piwa kraftowe, czyli inaczej rzemieślnicze, to piwa produkowane na bazie autorskiej i unikalnej receptury. Stąd też pochodzi ich wyjątkowy smak, na który skusił się już nie jeden piwosz. Ponadto w składzie piw kraftowych nie znajdziemy sztucznych dodatków, a jedynie naturalne, tradycyjne składniki oraz nietypowe dodatki.
Ale jak zacząć pić piwo kraftowe, jeśli dotychczas spożywaliśmy tylko browary znanych, globalnych marek? Przeczytaj nasz wpis, aby się przekonać.

Po pierwsze: wybierz swój styl

​Piwa kraftowe to ponad 100 gatunków różnych piw, dlatego nie warto poprzestawać na pierwszym, którego smak nie do końca będzie nam odpowiadał. Na sklepowych półkach, wśród piw, jasnych i ciemnych, słodkich i gorzkich szukajmy zatem takiego smaku, który skradnie nasze serce.

Po drugie: koniec z  łapaniem się za portfel

Za dobrej jakości, smaczne piwo, podobnie jak za dobre jedzenie, musimy więcej zapłacić, dlatego wybierając piwo kraftowe, nie powinniśmy kierować się ceną, a już na pewno nie porównywać jej do cen piw z dużych, ogólnopolskich czy światowych browarów.
Piwa kraftowe będą nieco droższe nie tylko ze względu na lepszą jakość trunku ale także na fakt, że produkowane są w małych browarach, o stosunkowo niedużym zasięgu i w nieporównywalnie mniejszych ilościach, niż robią to duzi producenci. Jednego możecie być pewni; w przypadku piw w parze z wyższą ceną idzie wyższa jakość.

Po trzecie: zwróć uwagę na ilość

​Jeśli jeszcze nie trafiłeś na swoje ulubione piwo kraftowe lub po prostu chcesz spróbować wielu różnych smaków, nie kupuj od razu dużych butelek. Kupuj więcej rodzajów i gatunków, ale w mniejszych ilościach. W ten sposób spróbujesz wielu smaków, zanim wybierzesz własny.

Po czwarte: nie kieruj się IBU

​IBU oznacza międzynarodową jednostkę goryczy w piwie, która, według wielu konsumentów, jest wyznacznikiem jakości browaru. Tymczasem IBU nie zawsze odzwierciedla realną gorycz; piwa o wysokim wskaźniku mogą wcale nie być gorzkie. Na finalny smak piwa wpływa bowiem wiele innych czynników, takich jak słodkość, pełnia, wysycenie czy typ goryczki.
0 Komentarze



Odpowiedz

ogłoszenie na panoramie firm
  • Strona główna
  • O nas
  • Oferta
    • Piwa regionalne
    • Piwa zagraniczne
    • Piwa rzemieślnicze >
      • Browary rzemieślnicze
      • Proces produkcji piwa
      • Gatunki piw rzemieślniczych
      • Serwowanie piw rzemieślniczych
      • Składniki piw rzemieślniczych
  • Dostawa
  • Blog
  • Kontakt