Jak uprawia się chmiel?

Chmiel to roślina, która większości kojarzy się z produkcją piwa. Dodanie jej w procesie warzenia pozwala uzyskiwać napój o odpowiednim smaku i aromacie. Niemniej warto wiedzieć, że chmiel znajduje zastosowanie nie tylko przy wytwarzaniu alkoholu, ale i również w szeroko pojętej branży spożywczej. Szyszki oraz liście chmielu po odpowiednim przygotowaniu mogą być nawet dodatkiem do różnych dań i sałat. Zanim jednak zostaną wykorzystane, trzeba je pozyskać. Jak wygląda ten proces?

 

Uprawa chmielu – co warto o niej wiedzieć?

Każdą uprawę chmielu musi rozpocząć założenie plantacji. Jest to warunek konieczny ze względu na to, że chmiel jest rośliną pnącą i należy zapewnić mu dogodne do wzrostu warunki. W pierwszej kolejności spulchnia się glebę, a następnie w równych rzędach stawia słupy. Pomiędzy nimi rozciąga się drut, który w przyszłości posłuży jako podpórka dla rosnących pędów. Dopiero na tak przygotowanej plantacji można posadzić sadzonki. Nasadzenia wykonuje się zarówno wiosną, jak i jesienią. Kiedy chmiel zaczyna rosnąć, regularnie przeprowadza się zabiegi spulchniające i odchwaszczające.

W momencie, gdy roślina wzrośnie do około 60 cm, po 2-3 pędy zgodnie z ruchem wskazówek zegara owija się na podpórkach. Te, które nie zostaną owinięte, należy usunąć. Pozostałe, co jakiś czas trzeba za to dokręcać. Prace te najczęściej wykonuje się ręcznie. Po założeniu plantacji na pierwsze zbiory czeka się około dwóch lat. Chmiel zbiera się pod koniec sierpnia lub na początku września. Dokładny termin zbiorów określa się na podstawie dojrzałości szyszek. Jej stopień ma znaczący wpływ na późniejsze właściwości piwa. Po zakończeniu zbiorów roślina jest poddawana dokładnemu suszeniu. Tak przygotowaną pakuje się i transportuje np. do producentów tego popularnego złotego trunku.