Jak degustować piwo?


Piwo w ręce​„Nic nie robić, nie mieć zmartwień, chłodne piwko w cieniu pić” brzmią słowa popularnej piosenki. Kto z nas nie lubi ochłodzić się bursztynowym trunkiem w upalne lato? Kto wyobraża sobie także towarzyskie spotkanie bez chociażby szklanki smakowego lub ciemnego piwa? Aby jednak wydobyć z piwa idealny, właściwy smak, trzeba się nim odpowiednio delektować. Jak degustować piwo?

 

Poczuj zapach

Degustacja piwa to poczucie w pierwszej kolejności jego zapachu.
Aby wydobyć z piwa chmielową woń oraz zapachy produkowane przez drożdże należy delikatnie wąchać piwo, trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy i delikatnie nią mieszając. Jeśli piwo jest trunkiem dobrej jakości, poczujemy woń goryczkowych aromatów, nuty róży, ziół, tytoniu i palonej kawy.
Następnie należy zamieszać intensywnie szklanką z piwem, mocno wciągając nosem powietrze znad szklanki. Na tym etapie poczujemy także nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone oraz orzechowe.

 

Wydobądź bukiet

Kolejnym etapem degustacji piwa jest ocena jego bukietu. W tym celu przykrywamy szklankę dłonią, intensywnie mieszając jej zwartość. Najczęściej wyczuwane zapachy to zapachy:

  • banana
  • gruszki
  • brzoskwinie
  • czerwonego lub zielonego jabłka

Związki odpowiadające za zapachy powstają na skutek fermentacji alkoholowej oraz drożdży.

 

Smak piwa

Po zapachu przychodzi pora na smak.
Aby go wydobyć należy po łyku piwa, pozwolić mu przepłynąć po powierzchni języka aż do policzków oraz podniebienia. Dobrej jakości trunek powinien dostarczyć nam najpierw smaku delikatnej słodowej słodyczy, a następnie ożywiającej kwaśności z cierpkimi nutami. Na końcu powinniśmy poczuć goryczkę, wzbogaconą o garbnikowe, taninowe posmaki, przypominające posmaki czerwonych win.Pamiętajmy, że dobre piwo to takie, którego goryczkowy posmak pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu trunku. Szukajmy zatem renomowanych i polecanych hurtowni piw i alkoholi, także hurtowni internetowych, oferujących bogatą gamę piwo rzemieślniczych.