Czym jest piwo rzemieślnicze?


Mężczyzna oglądający piwo​Nie ma nic przyjemniejszego niż szklanka zimnego piwa w upalne popołudnie. Ale piwo piwu nierówne. Podczas gdy dotychczas triumfy święciły piwa znanych, światowych marek, dzisiaj do łask powracają piwa rzemieślnicze, produkowane w małych browarach.
Ale czym tak naprawdę jest piwo rzemieślnicze?

 

Unikatowość

Piwo rzemieślnicze to piwo produkowane na bazie autorskiej i unikalnej receptury, a nie wedle gotowych standardów.
W jego składzie nie znajdziemy sztucznych dodatków, a jedynie naturalne, tradycyjne składniki. Z drugiej strony nie zdziwmy się, jeśli znajdziemy w piwie rzemieślniczym nietypowe składniki. One bowiem właśnie przesądzają o jego oryginalności i unikatowości.

 

Z miłości do piwa

Piwa rzemieślnicze to trunki, tworzone przez ludzi z pasją. Piwowar wykonuje swój zawód z zaangażowaniem i miłością. Dzięki temu jego produkt jest unikalny i wyróżniający się na rynku spośród innych.
Prawdziwy producent piwa rzemieślniczego będzie unikał warzenia piwa kontraktowo na wynajętej instalacji w innych browarach. Jeśli jednak już tak się dzieje, piwowar będzie bezpośrednio uczestniczył w procesie produkcji i ją nadzorował. Szczęściem jest posiadanie własnej instalacji.

 

Wielkość ma znaczenie

W końcu trzeba zdać sobie sprawę, że piwa rzemieślnicze stały się synonimami piw, produkowanych w małych, kameralnych browarach.
Tymczasem i one w miarę upływu czasu mogą się rozrosnąć i konkurować z największymi, „masowymi” browarami.
Nie tyle bowiem liczy się wielkość browaru, ile jakość tworzonego w nim piwa. Z drugiej strony w małym browarze dużo łatwiej jest utrzymać kontrolę nad finalnym produktem, a piwowar może osobiście nadzorować cały proces od początku do samego końca.
Zamawiając piwo w ilościach hurtowych, warto zwrócić się do hurtowni, specjalizującej się w dystrybucji oraz rozprowadzaniu tego rodzaju piw. Posiadać ona bowiem będzie nie tylko duży wybór piw rzemieślniczych, lecz także produkty najwyższej i najlepszej jakości.