Czy każde piwo musi być schłodzone?


Pełna szklanka z piwemIstnieje powszechnie błędne przekonanie o tym, że każdy rodzaj piwa smakuje lepiej gdy jest schłodzony. Pierwszym wyborem w sklepie są zawsze egzemplarze prosto z lodówki, dopiero w sytuacjach podbramkowych sięga się po te stojące na półce.

Większość osób nie zastanawia się nad tym, czy dany typ piwa powinien być schłodzony, czy też nie. Po części takie postępowanie jest zrozumiałe, ponieważ każdy zimny napój jest bardziej orzeźwiający, niezależnie od tego czy jest alkoholowy, czy nie. W ciepłe i wakacyjne wieczory ciężko sobie wyobrazić zakup nieschłodzonego piwa. Niestety, często zbyt zimne piwo traci swoje walory smakowe i nie jest tak dobre, jak podane w temperaturze pokojowej lub odrobinę niższej.

 

Które piwa nie muszą być schłodzone?

Dla wielu osób nieinteresujących się przemysłem alkoholowym wiadomość, że istnieje aż 80 gatunków piwa, które następnie dzieli się na kilkadziesiąt tysięcy odmian, w zależności od sposobów warzenia, może być bardzo szokująca. Mając do czynienia z tak wieloma typami tego niskoprocentowego alkoholu, logiczne jest, że nie każdy z nich powinien być schłodzony. Wybierając ciemne, bogate w smaku piwa możemy z czystym sumieniem sięgnąć po egzemplarz, który nie znajduje się w lodówce. Przykładami takich piw są:

  • stouty,
  • koźlaki,
  • portery.

Ze względu na dużą zawartość ekstraktów oraz sposób warzenia, głębia ich smaku jest wydobywana w temperaturze około 15˚C, dlatego nie warto ich na siłę schładzać.

Istnieje zasada, która mówi, że im ciemniejsze jest piwo, tym lepiej smakuje cieplejsze. Oczywiście głównym kryterium powinna być radość z picia tego, co się lubi najbardziej, a jak powszechnie wiadomo – każdy lubi co innego, dlatego jeśli najbardziej smakuje zmrożony stout, to nic w tym złego.

 

Które piwa powinny być schłodzone?

Zupełnym przeciwieństwem do wyżej wymienionych gatunków, są piwa jasne. Ich lekka konsystencja, mała zawartość ekstraktów oraz warzenie w temperaturze bliskiej 5˚C sprawia, że najlepiej smakują wyjęte prosto z lodówki. Najlepiej schładzać piwa:

  • pszeniczne,
  • lagery,
  • pilsnery.